Forum
Zobacz co słychać na naszym forum>>>

Najnowsze tematy:

Dodaj zdjęcie
Dodaj zdjęcia z Małopolski >>>
Google+
Ładuję...
Data dodania lub aktualizacji: czwartek, 25 kwietnia 2013, 9:48:34
Autor: admin
Home » Menu Główne » Co jeść? » Produkty tradycyjne » Tuszka zielononóżki kuropatwianej

Tuszka zielononóżki kuropatwianej

Tradycja

Początki hodowli zielononóżki związane są z aktywnością społeczną i pasją hodowlaną księżnej Marii Czartoryskiej i sięgają XIX w. co dało początek hodowli drobiu na terenie dawnej Galicji. W 1894 roku powstało pod protektorem Księżnej towarzystwo ornitologiczne w Jarosławiu, które następnie zostało przekształcoene w Pierwsze Galicyjskie Towarzystwo Chowu Drobiu i Królików w Jarosławiu.

Zielononóżka kuropatwiana

to stara polska rasa kury o charakterystycznych oliwkowo-zielonych nogach i kuropatwianym ubarwieniu. Ptaki mają dużą wytrzymałością na niskie temperatury, bardzo dobrze rozwiniętą umiejętność poszukiwania pokarmu i dużą odporność na choroby, co oznacza, że są doskonale przystosowane do chowu w naturalnych warunkach środowiskowych. Dobrze sprawdzają się w chowie drobno-stadkowym, w małych i średnich gospodarstwach rolnych.

Mięso

Chów zielononóżki z przeznaczonej na osiaganie wartościowego mięsa jest dłuższy niż w intensywnej produkcji bojlera. Przedłużony okres odchowu stanowi powrót do natury i zwiększenie komfortu życia ptaków. Ma to również pozytywny wpływ na skład mięsa i jego walory smakowe. Co ciekawe mięso zielononóżki jest ciemnijesze niź innych kur w wyglądzie zbliżone jest do dziczyzny. Wszytko to za sprawą pochodzenia, zbliżonego do dzikiej, prymitywnej, wyjściowej rasy.


18.02.2013 Tuszka zielononóżki kuropatwianej została wpisana na Listę produktów tradycyjnych

źródło: www.minrol.gov.pl
Udostepnij na Facebooku
comments powered by Disqus
     

Nie przegap nowości na stronie!







Zobacz również:

    Przepraszamy, nie znaleziono dokumentów spełniających te kryteria.

 

 Zobacz jeszcze na: