Najnowsze tematy:
Wystartował niezwykły projekt - Smaki Podhala, mający na celu promocję najciekawszych i smaczniejszych dań regionu. Projekt stawia na oryginalność ale także nawiązanie do tradycji oraz dobry smak. Weźmie w nim udział 30 wybranych restauratorów z Podtatrza. I jak obiecują orgazniatorzy będzie niezwykle smacznie.
Zakopane – nieustający festiwal
Sezon turystyczny w Zakopanem trwa praktycznie cały rok a jeden z najpiękniejszych regionów w Małopolsce odwiedza rocznie około 3 miliony gości! Jak podają organizatorzy projketu jest to nieustający festiwal – parada hoteli, pensjonatów, punktów rozrywkowych i gastronomicznych. A z drugiej strony parada turystów. Wśród niespotykanego gdzie indziej bogactwa ofert kulinarnych znajdują się też prawdziwe perły – regionalne przysmaki. Nie zawsze łatwo je znaleźć w tłumie, lecz kto raz spróbował podhalańskich specjałów, ten nie zapomni. Oscypek, kwaśnica, jagnięcina, pstrąg – mogą być przyrządzane na setki sposobów, świadczących o kunszcie kucharskim. A przecież są jeszcze potrawy oryginalne i całkowicie niepowtarzalne. Dlatego najlepsi mistrzowie kuchni zasługują na szczególną promocję.
Restauratorzy, karczmarze, oberżyści – na start!
W projekcie Smaki Podhala organizarorzy wyłonią, a następnie wylansują 30 wyjątkowych kuchni regionu. Nie ma znaczenia czy będą one należeć do restauracji, karczm czy gospodarstw agroturystycznych. Ważna jest oryginalność, nawiązanie do tradycji oraz dobry smak.
Na tym etapie każdy z uczestników zostanie zobowiązany do przygotowania co najmniej jednej, unikatowej potrawy podhalańskiej. Uwieńczeniem całego projektu będzie promocja szlaku kulinarnego Smaki Podhala, jako produktu regionalnego. Każdy obiekt, uczestniczący w programie, stanie się przystankiem tego szlaku. Aby wziąć udział w pierwszym etapie należy się zgłosić do projektu. Można to zrobić tutaj>>>
Poziom godny Tatr
Za bezbłędny przebieg całego projektu odpowiada Kapituła – na czele której stanął twórca menu dla PLL LOT, były kucharz narodowej reprezentacji w piłce nożnej, gość wielu telewizyjnych programów, autor wielu książek - Robert Sowa. Uczestnicy mogą ponadto liczyć na profesjonalne wsparcie od strony technicznej i mentalnej.
Projekt potrwa do wrzesnia 2014 r. i jest współfinansowany jest przez Szwajcarię w ramach Szwajcarsko–Polskiego Programu Współpracy w kwocie 89 910,00 PLN. Operator dotacji: Fundacja Partnerstwo dla Środowiska – Fundusz Grantowy PRODUKT LOKALNY MAŁOPOLSKA.
Więcej informacji: http://smakipodhala.eu