Forum
Zobacz co słychać na naszym forum>>>

Najnowsze tematy:

Dodaj zdjęcie
Dodaj zdjęcia z Małopolski >>>
Google+
Ładuję...
Data dodania lub aktualizacji: czwartek, 25 kwietnia 2013, 10:46:30
Autor: admin
Home » Menu Główne » Co jeść? » Produkty tradycyjne » Sernik jurajski

Sernik jurajski

Sernik jurajski, słodkie ciasto, którego głównymi składnikami są biały ser, masło i jajka jest ważnym elementem kulturowego dziedzictwa kulinarnego Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Dawniej wypiekany był jedynie podczas głównych świąt - Wielkanocy i Bożego Narodzenia czy wesel. Ze względu na dużą ilość składników potrzebnych do jego wypieku, będących źródłem dochodu gospodarstwa uznwany był za produkt luksusowy, dostępny jedynie w zamożnych gospodarstwach.

Przygotowanie

Sposób przygotowania i wypieku sernika przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Jako pierwsze należy przygotować kruche ciasto na spód sernika. Gdy ciasto się schładza, przygotowuje się masę serową. Aby uzyskać pełną gładkość sera należy go drukrotnie zmielić a następnie małymi porcjami dodawąć do żółtek roztartych wcześniej z cukrem i masłem. Później do tak wyrobionej masy dolewa się ubitą na sztywno pianę z białek oraz delikatnie wyrabia. Na koniec wytworzona masa serowa jest układana jest na kruchym cieście. Charakterystycznym elementem przygotowania tego sernika jest pproces pieczenia w specjalnych ramkach z drewna wiśniowego. Wpywa to na jego wyjątkowy smak. Po upieczeniu ciasto dekorowane jest wiórkami kokosowymi bądź białą czekoladą.

24.11.2011 Sernik Jurajski został wspiany na Listę produktów tradycyjnych

źródło: www.minrol.gov.pl


Udostepnij na Facebooku
comments powered by Disqus
     

Nie przegap nowości na stronie!







 

 Zobacz jeszcze na: