Forum
Zobacz co słychać na naszym forum>>>

Najnowsze tematy:

Dodaj zdjęcie
Dodaj zdjęcia z Małopolski >>>
Google+
Ładuję...
Data dodania lub aktualizacji: czwartek, 31 października 2013, 15:05:07
Autor: admin
Home » Menu Główne » Dzieje się » Wiadomości » Projekt Smaki Podhala zaprezentowany

Projekt Smaki Podhala zaprezentowany

 

We wtorek 29 października 2013 o godzinie 11:00 w Hotelu***** Litwor przy ul. Krupówki 40 w Zakopanem odbyła się udana konferencja prasowa promująca niezwykły kulinarny projekt Smaki Podhala. 

Fot. Kronos Media

Przybyło ponad 40 osób – dziennikarzy, restauratorów i innych ważnych Gości szczególnie zainteresowanych turystyką kulinarną i promocją regionu Podhala. 

Na czele Kapituły projektu stanął Wiceprezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni, znany i ceniony szef kuchni Robert Sowa. W swojej wypowiedzi podkreślił przede wszystkim ogromne znaczenie jakości i oryginalności w gastronomii. Zachwalał podhalańskie specjały, zauważając jednocześnie potrzebę stworzenia grupy liderów wśród restauratorów, którzy wyznaczą poziom jakości i nowe kierunki rozwoju, ale też zagwarantują turystom doskonałe jedzenie i profesjonalną obsługę. Zachęcał wszystkich szefów kuchni do rozwijania się dzięki projektowi Smaki Podhala - podnoszenia kwalifikacji, poszerzania wiedzy i zdobywania nowych doświadczeń. Obiecał udzielić wskazówek i porad oraz podzielić się wiedzą na temat nowych technologii.

Executive Szef Kuchni w Bukovina Terma Hotel Spa Sylwester Lis zapewnił, że projekt wykreuje lokalną elitę kulinarną, a turysta z mapą szlaku Smaki Podhala w ręku, będzie wreszcie wiedział gdzie  zjeść charakterystyczne dla regionu potrawy, które będą smaczne, świeże i zdrowe. Zachęcał też lokalnych gastronomów do współpracy, dzielenia się doświadczeniami oraz do kuchennych eksperymentów i fuzji smaków.

Prezes Tatrzańsko-Beskidzkiej Spółdzielni Producentów Gazdowie Kazimierz Furczoń opowiedział o regionalnych produktach Podhala – o jagnięcinie, której wciąż zbyt mało na naszym rynku, o prawdziwym oscypku  oraz o innych niedocenianych lokalnych i tradycyjnych wyrobach. Zachęcał restauratorów do zaopatrywania się u lokalnych producentów i obiecał pomoc w wyszukiwaniu odpowiednich miejsc i nawiązywaniu kontaktów z producentami.

Dyrektor Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych Stanisław Stachoń mówił o żywiołowym rozwoju gastronomii pod Tatrami ale też podkreślił potrzebę lepszej jakości, którą trzeba kreować, a niekiedy nawet wymuszać, ponieważ niestety rynek nie zrobi tego sam.

Wiceprezes Stowarzyszenia Oświatowego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich Podtatrza Krystyna Zabrzewska podkreśliła, że nie byłoby produktów lokalnych i tradycyjnych bez obszarów wiejskich, a miasto Zakopane i inne podhalańskie miejscowości turystyczne, dzięki rozwiniętej gastronomii, dają doskonałe możliwości na promocję i sprzedaż tych produktów.

Prezes Tatrzańskiej Izby Gospodarczej Agata Wojtowicz opowiedziała z najdrobniejszymi szczegółami o  projekcie Smaki Podhala  i korzyściach z uczestnictwa w tej niezwykłej inicjatywie.

Nieco spóźniony Starosta Tatrzański Andrzej Gąsienica-Makowski na sam koniec spotkania podkreślił potrzebę promocji lokalnych produktów i zebrania w jednym folderze (na jednym szlaku) miejsc serwujących najlepszą podhalańską kuchnię, a następnie wymienił się z Robertem Sową ciekawymi gastronomicznymi anegdotami. 

O lokalnej kuchni, jej genezie oraz najbardziej charakterystycznych produktach i potrawach opowiadała dr. Stanisława Trebunia-Staszel z Instytutu Etnologii i Antropologii Kulturowej Wydziału Historycznego Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Na koniec zapewniła, że oryginalny szlak kulinarny z pewnością uatrakcyjni cały region i przyciągnie turystów, którzy chętnie spróbują podhalańskich specjałów. 

Już na początku listopada organizatorzy wyłonią 30 ostatecznych uczestników. Przy wsparciu ekspertów i mistrzów kulinarnych, wykorzystując lokalne i tradycyjne produkty przygotują oni niezwykłe potrawy, które stworzą niepowtarzalny kulinarny szlak Smaki Podhala. 

Honorowy patronat nad projektem objął Burmistrz Miasta Zakopane. 

Więcej na stronę www.smakipodhala.eu

Udostepnij na Facebooku
comments powered by Disqus
     

Nie przegap nowości na stronie!