Forum
Zobacz co słychać na naszym forum>>>

Najnowsze tematy:

Dodaj zdjęcie
Dodaj zdjęcia z Małopolski >>>
Google+
Ładuję...
Data dodania lub aktualizacji: czwartek, 28 marca 2013, 12:47:39
Autor: admin
Home » Menu Główne » Co jeść? » Produkty tradycyjne


Udostepnij na Facebooku

Produkty tradycyjne

  • Jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej

    Jagnięcinę jurajską z owcy olkuskiej charakteryzuje niska zawartość tłuszczu śródmięśniowego oraz wysoki poziom białka i składników mineralnych. W związku z tym można ją zaliczyć do pełnowartościowych, ale i dietetycznych produktów spożywczych o niepowtarzalnych walorach smakowych. Waga żywego jagnięcia w wieku powyżej 3 miesięcy wynosi powyżej 20 kg, waga tuszki około 10 kg. Mięso owcy olkuskiej jest delikatne i soczyste, nie posiada swoistego zapachu mięsa owczego.

    czytaj więcej
  • Tuszka zielononóżki kuropatwianej

    Początki hodowli zielononóżki związane są z aktywnością społeczną i pasją hodowlaną księżnej Marii Czartoryskiej i sięgają XIX w. co dało początek hodowli drobiu na terenie dawnej Galicji. W 1894 roku powstało pod protektorem Księżnej towarzystwo ornitologiczne w Jarosławiu, które następnie zostało przekształcoene w Pierwsze Galicyjskie Towarzystwo Chowu Drobiu i Królików w Jarosławiu.

    czytaj więcej
  • Chleb prądnicki

    Chleb prądnicki jest chlebem ciemnym, wytwarzanym na dojrzałym kwasie żytnim. Produkowany jest w dwóch kształtach – owalnym i okrągłym. Produkowany był we wsiach nad rzeką Prądnik – w Prądniku Czerwonym i Białym od XIV w. Rzeka w dawnych czasach używana była jako napęd młynów wodnychmielących mąkę...

    czytaj więcej
  • Precelek krakowski

    Podobnie jak obwarzanek precelki krakowskie sa nierozłącznie zwiazane z historią miasta. Pierwsze wzmianki o datują się z XIII wieku. Tradycja ich wypieku związana była z jednej strony z wysokim kunsztem jaki prezentowali krakowscy piekarze, a z drugiej strony z cech charakterystycznych samych precelków, które dobrze wypieczone z jakościowo dobrych surowców i w odpowiedni sposób przechowywane, zachowywały swe walory smakowe nawet ponad rok od wypieczenia

    czytaj więcej
  • Kukiełka podegrodzka

    Kukiełka podegrodzka jak wskazuje jej nazwa pochodzi z Podegrodzia – wsi z kasztelańskim rodowodem, będącej centrum kultury ludowej regionu Lachów Sądeckich. Jest wypiekiem, nierozerwalnie związanym z jednym z ciekawszych i bardziej oryginalnych zwyczajów lachowskich zwanych „wiązowinami”.

    czytaj więcej
  • Kołacz jurajski

    Kołacz jurajski (inaczej kołocz) to ciasto weselne lub świąteczne, bardzo popularne w dawnej szlacheckiej Polsce. Nazwa wywodzi się od kształtu, w jakim było ono pieczone. W przeszłości kołacze były bardzo popularne i powszechnie pieczone na wsi przez niemal wszystkie gospodynie. Produkty potrzebne do upieczenia kołacza były łatwo dostępne z uwagi na fakt, że w każdym gospodarstwie hodowano krowy, drób, a także uprawiano rolę.  

    czytaj więcej
  • Kukiełka lisiecka

    Kukiełki to tradycyjne pieczywo związane ściśle z Krakowem i jego okolicami. Do przygotowania kukiełek używa się tylko prostych składników - mąki, soli, drożdży oraz wody. Przed włożeniem kukiełek do pieca ich wierzch smarowany jest tzw. „zanką”, czyli pszennym krochmalem o konsystencji śmietany. 

    czytaj więcej
  • Chleb męciński

    Chleb męciński posiada silnie zakorzenioną tradycję na terenach małopolski a dowodem tego są liczne wzmianki w literaturze i dawnych zapiskach. Dzięki tradycyjnej metodzie wypieku chleb męciński posiada oryginalny smak, wygląd i konsystencję, co wpływa na wysoką jakość produktu.

    czytaj więcej
  • Bugle zembrzyckie

    Bugle wypiekane były prawdopodobnie już od końca XVII wieku. Dawniej był to rarytas sprzedawany na odpustach, jarmarkach oraz  porządnych „knajpach” w Krakowie, gdzie były zagryzką do alkoholu. Do wypieku Bugli zembrzyckich używa się mąki pszennej oraz drożdży z dodatkiem odrobiny soli. Wszystkie czynności wykonywane są ręcznie co oznacza, że proces przygotowania jest bardzo pracochłonny.

    czytaj więcej
  • Sernik jurajski

    Sernik jurajski, słodkie ciasto, którego głównymi składnikami są biały ser, masło i jajka jest ważnym elementem kulturowego dziedzictwa kulinarnego Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Dawniej wypiekany był jedynie podczas głównych świąt - Wielkanocy i Bożego Narodzenia czy wesel.

    czytaj więcej
  • Smalec jurajski gotowany

    Smalec jurajski gotowany przygotowywany jest na terenie Jury Krakowsko-Częstochowskiej od około 100 lat. Ma aromatyczny zapach mięsa z delikatnym posmakiem cebuli, czosnku i przypraw.  Jest produktem lekkostrawnym i o niższej zawartości cholesterolu. Obecnie smalec jurajski gości na stołach przy różnych imprezach organizowanych w lokalnym środowisku i cieszy się ogromną popularnością.

    czytaj więcej
«123»
Udostepnij na Facebooku
 

 Zobacz jeszcze na: