Forum
Zobacz co słychać na naszym forum>>>

Najnowsze tematy:

Dodaj zdjęcie
Dodaj zdjęcia z Małopolski >>>
Google+
Ładuję...
Data dodania lub aktualizacji: poniedziałek, 23 lutego 2015, 22:38:08
Autor: admin
Home » Menu Główne » Dzieje się » Wiadomości » O niezbędnym wyposażeniu dekoratora ciast

O niezbędnym wyposażeniu dekoratora ciast

Przyglądając się niektórym zawodowo udekorowanym wypiekom, nie sposób nie pomyśleć o nich jako o prawdziwych dziełach sztuki. Urzekają pięknem i pomysłowością, a jednocześnie w głowach obserwatorów powstaje pytanie – jak został osiągnięty tak zjawiskowy efekt? Co jest niezbędne do dekorowania ciast?

Od czego zacząć?

Sztuka dekorowania wypieków jest dziś coraz bardziej rozpowszechniona. Do tego fachu co rusz przystępują nowe panie, które ze swojej pasji chcą stworzyć także źródło dochodu. Obserwując, z jaką zaciętością ludzie organizują dziś imprezy okolicznościowe (m.in. urodziny, rocznice ślubu, chrzciny, wieczory panieńskie, święta), można zaryzykować stwierdzenie, że biznes w dziedzinie dekorowania ciast może być bardzo intratny. Od czego jednak zacząć?

Przede wszystkim, odpowiedzmy sobie na pytanie, czy rzeczywiście mamy zdolności w tym kierunku. Interes uda nam się tylko, gdy wykażemy się talentem, precyzją i kreatywnością. Ponadto warto uświadomić sobie, że praktycznie wszystkie profesjonalnie udekorowane wypieki wymagają dużej ilości pracy i całego szeregu szablonów, przyrządów, ozdób, a także wiedzy na temat komponowania dekoracji. Istnieją specjalistyczne broszury oraz książki traktujące o tym, jak to robić. Jeśli dekorowanie ciast ma być naszym źródłem dochodów, musimy podejść do tego w pełni zawodowo i zainwestować zarówno w dedykowaną literaturę, jak i wszystkie przyrządy i akcesoria.

Po pierwsze – oprzyrządowanie

Aby dekorować wypieki, potrzebne nam będą narzędzia, za pomocą których wyciskać będziemy kremy i lukry oraz stworzymy ozdoby z masy cukierniczej. Na szczególną uwagę zasługują tutaj oczywiście wszelkiego rodzaju woreczki i rękawy cukiernicze, pojemniczki do wyciskania i pisania, a także pokaźny zestaw specjalnych końcówek cukierniczych służących do wycinania różnorakich kształtów. Aby jednak dekorowanie ciast w ogóle mogło dojść do skutku, niezbędne będzie położenie na wypieku jednolitej, zwartej masy lukrowej, na której dopiero będziemy umieszczać poszczególne ozdoby. Do tego celu niezbędna nam będzie szpachla dekoratorska.

Nieodzownym składnikiem do dekorowania ciast będą również szpatułki, nożyki, dłuta i inne narzędzia, które posłużą do wykonywania małych detali na większych elementach zdobniczych. W głównej mierze chodzi tu o ozdabianie figurek (np. zwierzątek, postaci ludzkich, różnego typu stworków, itp.), które cieszą się ostatnio wielką popularnością jako dekoracja tortów i innych wypieków. Tego typu specjalne przyrządy do tworzenia małych detali są bardzo przydatne, ponieważ pozwalają szybko i starannie wykonać coś, co bez ich obecności mogłoby okazać się bardzo pracochłonne.

Dekorując ciasta, w bardzo wielu przypadkach wykorzystywać będziemy motywy zdobnicze w postaci kwiatów, listków, traw. Warto więc, aby w naszym zestawie znalazły się również przybory do ich formowania, wycinania i mocowania. Warto też wzbogacić kolekcję o zestaw gotowych form i szablonów, dzięki którym wyczarujemy na cieście piękne ornamenty.

O czym jeszcze należy pamiętać?

Całe oprzyrządowanie pozwoli nam tworzyć wymyślne, cieszące oko ozdoby na wypiekach. Jednak pamiętać należy także o samym tworzywie, z którego owe ozdoby będziemy kreować. Dekorowanie ciast wymaga zatem inwestycji w szereg wyrobów cukierniczych, przy czym wszystkie powinny być sprawdzonej jakości. W końcu są to artykuły spożywcze, muszą zatem spełniać wszelkie wymagane normy. Przydadzą nam się kolorowe lukry, masy cukrowe, aromaty, ekstrakty i syropy (w tym czekoladowe, waniliowe, kawowe i inne), barwniki spożywcze, posypki, marcepany i tym podobne surowce do kreowania słodkich dzieł sztuki.

Praca przy dekorowaniu ciast jest wymagająca i czasochłonna. Aby ułatwić ją sobie, warto wzbogacić swoje zasoby w specjalne naczynie, na którym spoczywać będzie nasz wypiek podczas nakładania elementów ozdobniczych. Może być to patera obrotowa, albo stolik lub talerz obrotowo-uchylny. Tego rodzaju przyrządy umożliwiają swobodne obracanie ciastem, upraszczają też proces wygładzania kremu na bokach i wierzchu ciasta. Ponadto są niezwykle stabilne i eliminują ryzyko ześlizgnięcia się ciasta. Z takim naczyniem możemy mieć pewność, że ciasto będzie miało taką samą warstwę kremu na całej swej powierzchni.

Materiał przygotowany dla warszawskiego BakeShop'u inspirujacego dekorowanie ciast i tortów oraz podsuwającego pomysły na różne kuchenne eksperymenty.

Udostepnij na Facebooku
comments powered by Disqus
     

Nie przegap nowości na stronie!







Zobacz również:

    Przepraszamy, nie znaleziono dokumentów spełniających te kryteria.

 

 Zobacz jeszcze na: