Forum
Zobacz co słychać na naszym forum>>>

Najnowsze tematy:

Dodaj zdjęcie
Dodaj zdjęcia z Małopolski >>>
Google+
Ładuję...
Data dodania lub aktualizacji: środa, 12 marca 2014, 19:09:24
Autor: admin
Home » Menu Główne » Dzieje się » Wiadomości » Narciarskie susy część 2

Narciarskie susy część 2

13 marca, o godzinie 18.00 rozpocznie się w Dworcu Tatrzańskim, Krupówki 12, kolejny wieczór narciarski. Będzie to druga część historii poświęconej tatrzańskim zjazdom i szusom. Jej pierwsza część miała miejsce w lutym br. w willi Oksza. O zjazdach Mariusza Zaruskiego, pionierów narciarstwa w Tatrach i Karpatach Wschodnich, Gorganach i Czarnohorze oraz o współczesnym narciarstwie opowie Wojciech Szatkowski. Organizatorami spotkania są: Dworzec Tatrzański i Muzeum Tatrzańskie. Teksty w interpretacji Grażyny Syrziste. 

"Widok z Wołowca na Rohacze", fot. Józef Oppenheim

Druga część narciarskiego szusu to prezentacja zjazdów narciarzy Karpackiego Towarzystwa Narciarzy ze Lwowa, słynnej wyprawy na Doboszankę, na Howerlę i Popa Iwana. Ze zjazdów tatrzańskich przypomnimy wycieczkę narciarska Mariusza Zaruskiego na Błyszcz i Bystrą, „wyrypy” przez Polski Grzebień i innych opowieści, które przeszły już do tatrzańskiej legendy.

Z narciarzy polskich wybraliśmy najlepszego alpejczyka – Andrzeja Bachledę-Curusia, Romana Derezińskiego i innych, a finalne wspomnienie będzie dotyczyć sióstr Małgorzaty i Doroty Tlałka – najlepszych polskich alpejek w historii. Wspomnimy też narciarzy ekstremalnych: Vlado „Dżipsy” Tatarkę ze Słowacji i Piotra Malinowskiego i ich niezwykłe wyczyny narciarskie na tatrzańskich ścianach, w żlebach i kuluarach.

W drugiej części wieczoru Marcin Kuś (KW Warszawa) przedstawi prezentację NARCIARSKIM ŚLADEM przez TATRY - Od ekstremalnych podejść do ekstremalnych zjazdów" - historia narciarstwa ekstremalnego w Tatrach.

Dworzec Tatrzański

ul. Krupówki 12, Zakopane

źródło: www.muzeumtatrzanskie.pl

Udostepnij na Facebooku
comments powered by Disqus
     

Nie przegap nowości na stronie!







 

 Zobacz jeszcze na: