Forum
Zobacz co słychać na naszym forum>>>

Najnowsze tematy:

Dodaj zdjęcie
Dodaj zdjęcia z Małopolski >>>
Google+
Ładuję...
Data dodania lub aktualizacji: środa, 12 czerwca 2013, 11:54:47
Autor: admin
Home » Menu Główne » Co jeść? » Produkty tradycyjne » Kiszka z Podstolic

Kiszka z Podstolic

Podstolice to miejscowość położona nieopodal Krakowa. Jej początki sięgają XIII wieku i związane są nierozłącznie z urzędem urzędnika pocztowego - Podstolego, którego mieszkańcy Podstolic stanowili personel pomocniczy. Stąd też wywodzi się nazwa miejscowości. 

Tradycja:

Rzeźnictwo i masarstwo Podstolicach ma swoją wielowiekową tradycję. Związaną z uwarunkowaniami geograficznymi. Na pagórkowatym terenie trudno było o rozległe gospodarstwa rolne przynoszące znaczący dochód. Umiejętności wytwarzania dobrych i smacznych wędlin rozpowszechniały się na tym terenie poprzez związki rodzinne oraz przekazywanie receptury z pokolenia na pokolenie. Mieszkańcy Podstolic w drugiej połowie XIX wieku określani byli jako „handlarze świńmi”. Zwierzęta te były sprzedawane lokalnym rzeźnikom a wyroby trafiały głównie na krakowski rynek. Wyrabiane przez mieszkańców szynki, boczki, kiełbasy oraz kiszki, dostarczane były do Krakowa i stały się ich głównym źródeł utrzymania. 

Wytwarzanie:

Do produkcji kiszki z Podstolic wykorzystuje się głównie kaszę jęczmienną, płucka, krew, tłuszcz tuczników,dużo cebuli oraz przyprawy takie jak: majeranek, ziele angielskie i pieprz. Pierwszym etapem produkcji jest wlewanie krwi świń na wrzątek i mieszanie aż stężnieje. Równocześnie należy gotować  płucka i głowy a na powstałym rosole gotuje się (parzy) kaszę. Następnie miesza się kaszę, zmielone płucka, głowy oraz stężoną kraw i doprawia przyprawami. Tak przygotowaną masą napełnia się naturalne osłonki jelitowe i parzy około 90 minut. 

Kiszka z Podstolic to wyrób, który zachywca swoim smakiem i aromatem. Można spożywać ją na zimono, odgrzewaną na patelni lub grillować. 

 

07.12.2012 Kiszka z Podstolic została wpisana na Listę produktów tradycyjnych

źródło: www.minrol.gov.pl

Udostepnij na Facebooku
comments powered by Disqus
     

Nie przegap nowości na stronie!







 

 Zobacz jeszcze na: