Forum
Zobacz co słychać na naszym forum>>>

Najnowsze tematy:

Dodaj zdjęcie
Dodaj zdjęcia z Małopolski >>>
Google+
Ładuję...
Data dodania lub aktualizacji: czwartek, 25 kwietnia 2013, 9:48:06
Autor: admin
Home » Menu Główne » Co jeść? » Produkty tradycyjne » Chleb prądnicki

Chleb prądnicki

Tradycja:

Chleb prądnicki produkowany był we wsiach nad rzeką Prądnik – w Prądniku Czerwonym i Białym od XIV w. Rzeka w dawnych czasach używana była jako napęd młynów wodnychmielących mąkę. Najstarszy dokument w którym wspominany jest chleb prądnicki do akt nadania z 1421 r., w którym Albert biskup krakowski nadaje swojemu kucharzowi dwa źrebia ziemi na Prądniku i zobowiązuje go do pieczenia chleba na użytek biskupa. Legenda głosi, że pierwszy upieczony po żniwach bochenek chleba wójt krakowski zanosił królowi na Wawel, a burmistrz krakowski co roku na św. Jana zawoził go królowi Stanisławowi Augustowi do Warszawy.

Przywilej króla Jana Olbrachta z 26 maja 1496 nadawał piekarzom m.in. z Prądnika prawo sprzedaży chleba w Krakowie raz w tygodniu. Piekarze nie mieszkający w Krakowie mieli ograniczony zakres sprzedaży i produkcji pieczywa, pełne prawa handlowe uzyskali dopiero w 1785. 

Do początków XX wieku chleb prądnicki cieszył się dużą popularnością, jednak w czasach PRL niemal zaprzestano jego produkcji. W tych czasach kupić go można było tylko na targu w Kleparzu. Produkcję wznowiono po 1989 r.

Charakterystyka

Chleb prądnicki jest chlebem ciemnym, wytwarzanym na dojrzałym kwasie żytnim. Produkowany jest w dwóch kształtach – owalnym i okrągłym. Bochenki owalne można kupić w wadze 14 lub 4,5 kg i o wielkości odpowiednio 95 – 100 cm lub 60 – 65 cm. Chleb okrągły ma 4,5 kg i średnicę 45 – 50 cm. Chleb ma kolor ciemny i obsypany jest otrębami żytnimi. Wykonany jest z mąki żytniej i pszennej, gotowanych ziemniaków, otrąb żytnich i świeżych drożdży.Chleb ten zachowuje świeżość nawet do dwóch tygodni. Jego cechą szczególną jest dojrzewanie po upieczeniu – pełny smak osiąga dzień po ukończeniu wypieku. O dobrze wypieczonych bochenkach można powiedzieć, że im chleb czerstwiejszy, tym lepszy (utrzymuje świeżość przez kilka tygodni).


W 2004 chleb prądnicki został nagrodzony w konkursie "Małopolski Smak", natomiast w 2005 jego producent otrzymał nominację Marszałka Województwa Małopolskiego do tytułu "Polski Producent Żywności 2005".

W marcu 2011 Komisja Europejska wpisała chleb prądnicki do rejestru produktów o chronionym oznaczeniu geograficznym.

10.10.2005 Chleb prądnicki został wpisany na listę produktów tradycynych. 

źródło: www.minrol.gov.pl, Wikimedia Commons


Udostepnij na Facebooku
comments powered by Disqus
     

Nie przegap nowości na stronie!







 

 Zobacz jeszcze na: