KulinariaOsobliwości

Bryjka – góralskie śniadanie

 Jo tyz przecie ślubnego miłujem,
na rano i wiecór bryjke mu gotujem.
Kie se bryjki poje, popije zyntycy,
do roboty krzepki i figlów mu sie kce.
 
W kuchni góralskiej pierwszym i w biednych chałupach najważniejszym posiłkiem było śniadanie. Najczęściej gospodyni przygotowała nań tradycyjną bryjkę .
 
Bryjkę przygotowywano zazwyczaj z mąki bądź kaszy. Bryjkę podawano do stołu zawsze w ten sam sposób- na głęboką miskę glinianą wylewano niezbyt grubą warstwę bryjki w której środku robiono wgłębienie, w które wkładano stopiony tłuszcz- stopioną słoninę badź masło. Bryjkę jedzono drewnianymi łyżkami. To z czego robiono bryjkę zależało też od pory roku, zasobnej spiżarni, regionu czy wreszcie upodobań kulinarnych gaździny. Najczęsciej stosowano do niej mąke jarcaną czyli jęczmienną z omlonego pęcaku, owsianą a sporadycznie żytnią. Z kaszy była to najczęściej manna. Występowały dwa rodzaje bryjki- krupiona, czyli hartowana zimnym mlekiem bądź wodą i nasuconą czyli na gorąco wprost z kociołka. Do naszych czasów zachowało się kilka orginalnych przepisów na to proste danie. Jednak każda gospodyni robiła swą bryjkę,,na oko”. Jedyna zasadą było to że bryjka powinna być luźna.  
Maryjkości świeto!
Co jo narobiła!
Takom dobrom bryjke
na węgiel spoliła! 

 Przepisy na Bryjkę:

 
Bryjka śrutowana
Składniki: woda, mąka śrutowana, sól
Sporzadzanie: Wode zagotowac i osolić. Wsypujemy mąkę śrutowana i rotrzepujemy na mase gęściejsza od dobrej smietany rogalka. Gotujemy na wolnym ogniu około pół godziny. Ciepłą bryjke wlewamy do misy i robimy wgłebienie w które wkładamy stopioną słoninę, boczek badź masło.
 
Bryjka codzienna
Składniki: mąka jaka pod ręką, woda, sół masło lub słonina
Sporzadzanie: Wrzać osoloną wode traktujemy mąka którą rozcieramy na mase o gestości smietany. Jak poprzednią gotujemy około pół godziny na wolnym ogniu. Bryjke wykładamy do michy, rozcierajac masę równomiernie na jej dnie. W zrobione wgłębienie wlewamy stopione masełko bądź słonine.
 
Bryjka skrupiona
Składniki: mąka jaka pod reką, woda, mleko, sól i tłuszcz jak smalec
Sporzadzanie: Do wrzacej osolonej wody wsypać makę, cały czas mieszajac mase rogalką. Gotować tak około 20 minut po czym do masy dolać mleka energcznie ucierając. Dzieki temu nasza bryjka się skrupi i będzie mniej kleista. Mase wykładamy na talerz i polewamy roztopionym tłuszczem.
 
zdjęcie Jaśko Gąsienica Groń

Ta strona korzysta z plików cookie. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Czytaj więcej