Najnowsze tematy:
Data:
Sie 24 10:00AM - Sie 25 07:00PM
Przed nami wielkie zakończenie niezwykłej podróży kulinarnej przez całą Małopolskę. W najbliższy weekend 24 i 25 sierpnia na krakowskim placu Wolnica odbędzie się wielki finał 9. Małopolskiego Festiwalu Smaku. Po raz kolejny cały Kraków przepełnią aromatyczne zapachy regionalnych specjałów Małopolski Festiwal Smaku to najstarsza polska impreza promująca unikatowe dziedzictwo kulinarne regionu, jego produkty regionalne, tradycyjne, lokalne oraz ekologiczne. Za nami siedem edycji lokalnych: w Krakowie, Tarnowie, Wadowicach, Oświęcimiu, Miechowie, Nowym Targu i Nowym Sączu. Kiermasze najlepszych małopolskich produktów i towarzyszące im konkursy dla producentów żywności cieszyły się dużym zainteresowaniem Małopolan oraz turystów z całej Polski. Pomysłodawcą i organizatorem wydarzenia jest Województwo Małopolskie, a tegoroczny wielki finał odbędzie się we współpracy z Alma Market SA. – Partnerem Strategicznym Małopolskiego Festiwalu Smaku. Dzięki niedawno podpisanemu porozumieniu o współpracy pomiędzy Województwem Małopolskim i Alma Market S.A. mieszkańcy całej Polski będą mogli już pod koniec roku smakować małopolskie specjały, które będzie można nabyć w całorocznej sprzedaży w Delikatesach Alma. Zakończeniem wakacyjnego cyklu imprez będzie wielki finał 9. Małopolskiego Festiwal Smaku, który odbędzie się na placu Wolnica w Krakowie już w najbliższy weekend.Wszystkich miłośników dobrej kuchni zapraszamy na krakowski Kazimierz w sobotę (24 sierpnia) w godz. od 10.00 do 17.00 oraz w niedzielę (25 sierpnia), w godz. 10.00 do 18.00. Jak co roku podczas wydarzenia nie zabraknie okazji do spróbowania najlepszych wyrobów kulinarnych, konkursów z nagrodami oraz występów artystów związanych z Małopolską. Impreza rozpocznie się w sobotę uroczystym otwarciem przez Marszałka Województwa Małopolskiego. Ponadto jury w składzie: Anna Starmach – jurorka programu MasterChef, Maciej Koźlakowski – finalista I edycji programu MasterChef, Sylwester Lis – szef kuchni BUKOVINA Terma Hotel Spa z Bukowiny Tatrzańskiej, Jacek Szklarek – Prezes Slow Food Polska, Zbigniew Kurleto – ekspert kulinarny, Magdalena Grabowska – Dyrektor Marketingu i PR z Alma Market S.A. oraz Magdalena Gdowska – przedstawiciel Województwa Małopolskiego przyznają Grand Prix oraz dwa wyróżnienia w ramach konkursu „Małopolski Smak”. Wszystkie festiwalowe nagrody to honorowe wyróżnienia oraz liczące się rynkowe rekomendacje dla najlepszych w regionie firm i produktów spożywczych. Kto w tym roku zasłużył na wygraną? Tego dowiemy się już w niedzielę podczas oficjalnego rozstrzygnięcia konkursów.
Zobacz nasze zdjęcia z półfinału na Placu Wolnica w Krakowie >>> Główną atrakcją dwudniowej imprezy z pewnością będą małopolskie specjały. Zgromadzeni na placu Wolnica smakosze będą mieli okazję spróbować 58 różnych produktów i potraw, w tym m.in. kiełbasy piaszczańskiej z kija, karczku faszerowanego kurkami, staropolskiego krupniku, tradycyjnych lodów maślankowych, hałusek owsianych, tortu babci Eleonory, ekologiczngo kapłona galicyjskiego i wielu innych smakowitości. Podczas tegorocznej edycji na festiwalową publiczność czekają także pokazy kulinarne, m. in. w wykonaniu Sylwestra Lisa – specjalisty kuchni fusion oraz Macieja Koźlakowskiego - uczestnika pierwszej edycji programu „MasterChef”. 9. Małopolski Festiwal Smaku to także doskonała zabawa i możliwość zaprezentowania swoich umiejętności przez blogerów kulinarnych i lifestylowych z całej Polski. A to wszystko za sprawą konkursu „Gotuj i bloguj po Małopolsku”. Na placu Wolnica ustawiony zostanie specjalny namiot, gdzie w sobotę odbędą się warsztaty kulinarne kierowane do blogerów, a w niedzielę konkurs na potrawę inspirowaną małopolskim koralem. Na autorów najbardziej kreatywnych i smacznych potraw czekają atrakcyjne nagrody, m.in. weekend dla dwóch osób w kompleksie BUKOVINA Terma Hotel Spa w Bukowinie Tatrzańskiej oraz możliwość poznania tajników tamtejszej kuchni fusion, a także kosze pełne smakołyków ufundowane przez Alma Market S.A. Małopolski Festiwal Smaku jest szczególnym wydarzeniem kulinarnym. Rok w rok skupia około 200 producentów żywności z całego regionu podczas letniej edycji, a także Wielkanocnego i Wigilijnego Smaku. W ciągu ośmiu lat istnienia festiwalu aż 11 małopolskich produktów otrzymało unijny certyfikat „Chronionej Nazwy Pochodzenia” i „Chronionego Pochodzenia Geograficznego”. PROGRAM WIELKIEGO FINAŁU MFS: Sobota 24 sierpnia 10.00 Rozpoczęcie imprezy dla publiczności 10.40 Zespół Leliwa Jazz Band 11.00 Oficjalne otwarcie wielkiego finału 9. Małopolskiego Festiwalu Smaku przez Marszałka Województwa Małopolskiego. 11.15 Zespół Leliwa Jazz Band 11.30 Prezentacja wystawców (I część) 12.00 Rozpoczęcie rejestracji blogerów 12.05 Prezentacja wystawców (II część) 12.30 Zespół Duet w kapciach 13.15 Prezentacja blogerów na scenie 13.30 Rozpoczęcie warsztatów dla blogerów 14.00 Zespół After Day 14.45 Konkurs wiedzy o Małopolsce 15.00 Prezentacja wystawców (III część) 16.00 Zespół Acoustic Trio 17.00 Zakończenie warsztatów dla blogerów Zakończenie pierwszego dnia imprezy Niedziela 25 sierpnia
10.00 Rozpoczęcie imprezy dla publiczności Rozpoczęcie konkursu gotowania dla blogerów 10.15 Zespół Blue Jay 10.30 Rozpoczęcie konkursu dla wystawców 11.00 Prezentacja wystawców (I część) 11.15 Zespół taneczny Grawitacja 12.00 Prezentacja wystawców (II część) 12.15 Zespół taneczny Grawitacja 12.30 Relacja z konkursu gotowania dla blogerów 12.45 Zespół Quartet Klezmer Trio 13.00 Zakończenie plebiscytu dla publiczności 13.45 Relacja z konkursu gotowania dla blogerów 14.00 Konkurs wiedzy o Małopolsce 14.30 Relacja z konkursu gotowania dla blogerów 15.00 Żaneta Lubera z zespołem Zakończenie konkursu gotowania dla blogerów 15.45 Zakończenie obrad jury w konkursie gotowania dla blogerów 16.30 Rozstrzygnięcie konkursu i plebiscytu „Małopolski Smak”, wręczenie nagród wystawcom i publiczności przez Marszałka Województwa Małopolskiego Ogłoszenie wyników konkursu gotowania dla blogerów
17.00 Koncert Marty Bizoń 18.00 Zakończenie 9. Małopolskiego Festiwalu Smaku |
|